Wil Timman-Botter is al jarenlang actief in de muziekeducatie en in "korenland". Zij heeft op vele Amsterdamse basisscholen muzieklessen gegeven in de groepen 1 t/m 8.  Op al deze scholen heeft ze kinderkoren en schoolorkesten opgericht en met veel enthousiasme geleid. Ook heeft ze leiding gegeven aan het jeugdtheaterkoor verbonden aan de muziekschool te Bloemendaal, muziekschool Jaap Prinsen. Haar hart ligt bij het theater. Daarom heeft ze in de jaren 2002 t/m 2008 leiding gegeven aan de jeugdafdeling van Stichting Muzikaal Kabaal. Muziektheater voor kinderen van 5 t/m 16 jaar. Een heel seizoen werkten de kinderen toe naar een eigen geschreven muziektheaterstuk. De stichting verzorgde zanglessen, drama, danslessen, decor bouwen, script schrijven. Wil nam de zang en drama voor haar rekening en voor de andere onderdelen werden gastdocenten ingehuurd. Samen met componist Reginald van Oudheusden en "kleinkunstenaar" Cato Fluitsma  en medewerkers Femke van der Veen en Miriam Timman zijn er prachtige voorstellingen in die jaren op toneel gebracht door de "Kabaalkinderen". 

Van 2008 tot heden is Wil zich meer gaan oriënteren op zingen met volwassenen. Ze richt een vrouwenkoor op, geeft workshops op locatie en in het Polanentheater op de zaterdagochtenden en geeft zanglessen. Tevens maakt zij arrangementen voor 4 stemmige vrouwenkoren. Korte Koorprojecten staan op het programma. Samen met Gon Hoefsloot maakte zij een voorstelling over 40 jaar muziekonderwijs: "Zing Verdomme ZIng!" Sinds 4 jaar zingt ze in het "Kleinkunstkoor" van Amsterdam  (verbonden aan Stichting Nederlied). 

Op 25 november 2018 werd een interview met Wil uitgezonden bij Podium Witteman extra. Wat doe je met klassieke muziek op de basisschool was het thema...en dat allemaal omdat Wil de muziekjuf was van Floris Kortie.

Klik op de link en je ziet de hele uitzending.

https://www.npo3.nl/podium-witteman-extra-wil-timman-botter/25-11-2018/WO_NTR_14962658

Uitzending Podium Witteman

"Veenkoloniale Blues" van Willem Wilmink 

Begeleid door Jetse Bremer...koorproject Frankrijk 

"The Lady is a tramp" voorstelling "Kabalesque" met de Vrouwen van Kabaal. Polanentheater november 2017

In 2007 bracht zij in samenwerking met Reginald van Oudheusden het boek"Het muzikale verhaal van de Wortelkindertjes" op de markt. Dit boek werd uitgebracht bij uitgeverij Christofoor . Een prachtig boek met de orginele teksten en tekeningen van Sybille van Olfers aangevuld met muziek van Reginald van Oudheusen en liedteksten van Wil. Een bijgeleverde CD maakt het boek compleet. Wil leest de teksten voor en samen met een klein kinderdoor zingt ze de liedjes uit het boek. Opnames werden gemaakt door Ferdinand Beuse. Ook is er een instrumentele versie op de cd opgenomen, zodat het boek gebruikt kan worden als mini musical voor de kleuters en onderbouw. Dit boek mag eigenlijk niet ontbreken op de basisschool. Helaas is deze uitgave niet meer leverbaar. Een herdruk is er jammer genoeg nog niet. Maar vanaf nu een digitale versie beschikbaar: Verhaal, prenten en bladmuziek en natuurlijk alle muziekbestanden. Voor info over ...stuur gerust een mail!